{"id":1357,"date":"2020-07-02T10:44:32","date_gmt":"2020-07-02T08:44:32","guid":{"rendered":"https:\/\/isunnfjord.no\/?p=1357"},"modified":"2020-07-02T13:51:22","modified_gmt":"2020-07-02T11:51:22","slug":"jolstra-aure-gourmetmat-pa-thon-hotel-jolster-og-i-delikatessebutikkar-i-oslo","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/isunnfjord.no\/sunnfjord\/jolstra-aure-gourmetmat-pa-thon-hotel-jolster-og-i-delikatessebutikkar-i-oslo\/","title":{"rendered":"J\u00f8lstra-aure: gourmetmat p\u00e5 Thon Hotel J\u00f8lster og i delikatessebutikkar i Oslo."},"content":{"rendered":"\n

Bilete: Finn \u00c5rdal driv fiskemottak og foredling for J\u00f8lstra-auren i firmaet J\u00f8lsterlia. Han leverer b\u00e5de til Thon Hotel J\u00f8lster og delikatessebutikkar i Oslo og Bergen.<\/p>\n\n\n\n

Cirka 15 tonn fisk blir \u00e5rleg hausta fr\u00e5 J\u00f8lstravatnet. Finn \u00c5rdal i J\u00f8lsterlia handterer n\u00e6r halvparten av fangsten. Ein anna som gladleg serverer folket J\u00f8lstra-aure er Sindre Saue \u00c5rdal, direkt\u00f8r p\u00e5 Thon Hotel J\u00f8lster.<\/p>\n\n\n\n

J\u00f8lstra-aure er ein kj\u00e6r gjest p\u00e5 matfatet, b\u00e5de lokalt og i delikatessebutikkar i Oslo og Bergen. For Finn er J\u00f8lstra-auren b\u00e5de levebr\u00f8d og lidenskap. iSunnfjord var med Finn for \u00e5 dra garna, og seinare p\u00e5 dagen snakka vi med Sindre, som same morgonen var og trekte garn ilag med Nils Einar Kj\u00f8snes. Vi pr\u00f8vde \u00e5 finne ut av kvifor dei begge er s\u00e5 glad i fisken i det langstrakte J\u00f8lstravatnet.<\/p>\n\n\n\n


Morgonstund med garnfiske i J\u00f8lstravatnet.<\/strong><\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Finn ror sakte utover mot garna p\u00e5 eit nesten heilt stille J\u00f8lstravatn. Sola bryt igjennom. Sj\u00f8lv no i slutten av juni er det framleis mykje sn\u00f8 i fjella. B\u00f8ane er slegne, men gr\u00f8nka p\u00e5 igjen.
\u00a0\u2013 Det gir sjelefred \u00e5 komme utp\u00e5 her ein tidleg morgon n\u00e5r det er fint slik som no, seier han n\u00f8gd. Han har sett ut botngarn kvelden f\u00f8r, og iSunnfjord f\u00e5r vere med p\u00e5 \u00e5 dra dei opp. Han vil ikkje garantere fangst denne dagen. Om enn det er sjeldan, s\u00e5 hender det at det er lite eller ingenting p\u00e5 denne tida av \u00e5ret.
\u2013 Det er ikkje beste tida for garnfiske no, seier Finn.
\u2013\u00a0Fram til 10. august, n\u00e5r flytegarnsesongen startar, er det berre lov med botngarn. No st\u00e5r fisken h\u00f8gare i vatnet, og beitar kraftig for \u00e5 legge p\u00e5 seg til vinteren. Men fr\u00e5 10. august kan det vere store fangstar. D\u00e5 st\u00e5r flytegarna ute, og vi berre ror langsmed og plukkar opp. Det er annleis med sportsfiske, der er det god sesong no, seier han.
Fangst blir det, om enn ikkje s\u00e5 mykje. 8 fine aurar, p\u00e5 til saman 2-3 kilo, ligg i kassa n\u00e5r turen er over.<\/p>\n\n\n\n

\n
\n


Direkt\u00f8ren p\u00e5 Thon Hotel J\u00f8lster er ogs\u00e5 p\u00e5 morgonfiske<\/strong><\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Same morgonen er direkt\u00f8ren p\u00e5 Thon Hotel J\u00f8lster ute og drar garn ilag med Nils Einar Kj\u00f8snes. Sindre stadfestar at det g\u00e5r unna med J\u00f8lstra-auren dei har p\u00e5 sin a la carte-meny.
\u2013\u00a0Siste halvanna veka m\u00e5 det ha g\u00e5tt 60 kilo, trur han.
\u2013\u00a0Vi har godt belegg, og gode bookingar framover, og J\u00f8lstra-auren er popul\u00e6r. Vi hadde god fangst i dag tidleg, eg trur det m\u00e5 ha vore eit tjuetals aurar som vi vog til 7 kilo, seier Sindre, og deler draumen sin om \u00e5 ta med gjestane p\u00e5 garnfiske.
\u2013\u00a0Tenk \u00e5 kunne ta med gjestene rett ut p\u00e5 Skeisbukta her og trekke garn ilag med oss om morgonen, og s\u00e5 f\u00e5 servert eigenfiska J\u00f8lstra-aure om kvelden. For storauren finns rett ut p\u00e5 bukta her. Det var der Anders Ripe fanga den legendariske 15,5 kg tunge auren p\u00e5 garn i 1973. Det er framleis rekord, seier Sindre.

Det er dette og andre aktivitetar han har lyst \u00e5 f\u00e5 meir av. Han meiner at auren i vatnet er ei framifr\u00e5 lokal og kortreist resurs som betyr mykje for kjennskapen til bygda, som aktivitet, og som mat. I \u00e5r blir \u00e5ret dei kan \u00ab\u00f8ve\u00bb seg p\u00e5 fleire individuelt reisande norske. Vanlegvis har dei mange gruppereisande fr\u00e5 Asia, men ikkje i \u00e5r.<\/p>\n<\/div>\n\n\n\n

\n
\"\"
Direkt\u00f8ren for Thon Hotel J\u00f8lster, Sindre Saue \u00c5rdal, er p\u00e5 garnfiske med Nils Einar Kj\u00f8snes. Denne morgonen vart fangsten 9 kilo J\u00f8lstra-aure, og den kjem p\u00e5 bordet i den nyoppussa restauranten p\u00e5 hotellet same kvelden. Foto: Nils Einar Kj\u00f8snes.<\/em><\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

<\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n\n\n\n

Tente sin f\u00f8rste kroner p\u00e5 fiske i J\u00f8lstravatnet.<\/strong><\/strong><\/h3>\n\n\n\n

For Finn sin del er forholdet til J\u00f8lstra-auren langt og inderlig. Han trur sj\u00f8lv han kan ha vore 6-7 \u00e5r d\u00e5 han var med bestefaren, Nils, og drog garn i J\u00f8lstravatnet for f\u00f8rste gong. No driv han fiskemottak, foredling og hytteutleige i \u00c5rdalen i J\u00f8lster, gjennom firmaet J\u00f8lsterlia.
\u2013 Eg er oppvaksen med dette. Eg var nok med heilt fr\u00e5 eg var s\u00e5 stor at eg kunne st\u00e5 i b\u00e5ten. Mine f\u00f8rste kroner tente eg p\u00e5 fiske i vatnet her, fortel han.
Faren, Ola Dagfinn \u00c5rdal, dreiv fiskemottaket f\u00f8r han. Den andre som dreiv mottak i J\u00f8lster var J\u00f8rgen Helgheim. Det er tilbake i den tida dei saga ut isblokker fr\u00e5 vatnet for \u00e5 ha til \u00e5 kj\u00f8le fisken med.
\u2013 Eg bygde foredlingsanlegget i 2007, med frysing og anlegg for vakuumering. Og fr\u00e5 d\u00e5 av har eg teke imot og foredla alvorleg mange tonn med fisk, smiler han.<\/p>\n\n\n\n

\n